Президентът на Венецуела: САЩ са фатално обсебени от Русия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че САЩ правят всичко възможно да не позволят стабилизирането на петролния пазар, предаде Pravda.ru, цитирана от „Руски дненик“.

Американската администрация всячески се опитва да обори опитите на ОПЕК да стабилизира цените на петрола, каза политикът в собственото си телевизионно предаване.

„Не можете да се представите какъв натиск се осъществява от Вашингтон, за да се гарантира провалът на усилията, които полагаме през последната година за създаване на обща стратегия сред производителите от ОПЕК и извън организацията с цел стабилизиране на пазара и на цените“, заяви Мадуро.

Той допълни, че американската икономическа война срещу Русия и Венецуела засяга и САЩ.

„Натискът върху правителствата, върху държавните глави, е почти като на война. САЩ са „фатално обсебени“ от Русия, ОПЕК и лявото правителство във Венецуела“, добави Мадуро.

Много специалисти са убедени, че продължаващият спад на цените на петрола е нарочно причинен, отбелязва Pravda.ru. Тактиката на дъмпинг на петрола обаче най-тежко удря „шистовата революция“ в САЩ и Канада. Нефтените компании в тези държави отдавна работят на загуба и ползват държавни субсидии.

Барел шистов петрол струва $32, а барел петрол произведен в старите петролни находища е $28 ($16 за новите). Цената на венецуелския петрол е около $9.

Целта на САЩ е да засили общественото недоволство в Русия преди американският пазар да се срине. В Русия ниските цени на петрола, в които има сериозен данъчен компонент, засягат еднакво както бюджета, така и обикновените потребители, отбелязва Pravda.ru.