Президентите на България и Румъния заявиха в Букурещ, че не са против Русия

Президентите на България и Румъния настояха днес в Букурещ, че не са против Русия, въпреки че и двете страни са членки на НАТО и ЕС, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Президентът на България Румен Радев каза, че каналите за комуникация с Русия трябва да бъдат държани отворени, за да има искрен и открит диалог с Русия, който ще намали напрежението и ще предотврати възможни рискове.

„За нас е важно да имаме различни доставки и енергийни мрежи, които ще ни дадат по-голяма свобода във вземането на решения, повече сигурност и също така по-ниски цени“, каза Румен Радев на съвместна пресконференция с румънския си колега.

Румънският президент заяви, че Румъния няма проблем с България, заради нейните отношения с Русия, посочва АП, цитира Икономист.

„Смятам, че няма никакъв проблем в нашите отношения във връзка с Русия. От една страна, разбира се, България има търговски връзки, от друга страна е много ясно, и двамата сме категорични в това отношение, ние сме заедно в ЕС и в НАТО“, заяви Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес.

Йоханис подчерта отново, че НАТО е съюз, който няма стратегии, насочени срещу Русия.

„За да бъда напълно ясен – НАТО е отбранителен съюз. Ние нямаме нито едно учение и нито една стратегия, насочени срещу Русия. Ние не се подготвяме по никакъв начин да действаме срещу Русия (…)“, каза Клаус Йоханис.

По този повод румънският президент говори и за ВВС базата в Девеселу, където е разположен американски комплекс за противоракетна отбрана.

„Достатъчно често, за съжаление, в последно време се дава пример с базата в Девеселу. Базата има строго отбранителна роля и не е насочена против Русия“, каза Йоханис.

Румънският президент посочи, че след днешната среща е стигнал до заключения за сътрудничеството Румъния-България в рамките на ЕС и НАТО.