Пред Върховна рада занесоха тяло на убит украински войник

Пред Върховна рада занесоха тяло на убит украински войник

Публикувано от:

Роднини на убит боец от украински батальон „Айдар” занесоха гроба с тялото му пред Върховната рада в Киев, предаде lifenews.

Показателната акция е организирана от роднини и приятели на 58-годишния Алексей Лепкалюк, боец от украинския наказателен батальон „Айдар”. Целта на акцията е украинските власти да станат свидетели на това, какво правят с народа си.

„За да види властта какво прави!”, кратко коментира случващото се синът на загиналия.

Тъй като убитият е един от първите участници в Евромайдана, тялото първо е било занесено на Майдана, а след това процесията продължи до сградата на украинския парламент.

На 18 юли батальон „Айдар” се изтеглил от град Счастье към Луганск за настъпление, но по пътя след с. Металист и бил подложен на мощно съпротивление от страна на опълченците на Донецка народна република. Те организирали засада и разгромили украинския батальон. Сблъсъкът продължил от 14:00 до 17:00 ч.

В редиците на „Айдар” е имало около 300 бойци, от тях 100 са загинали по време на сражението. След разгрома, батальонът е разформирован.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=YmuyBdrgbOY[/embedyt]

„Айдар” е създаден от доброволци от градовете: Волин, Харков, Ужгород, Луганск, Киев и Донецк, а също от активисти на Майдана.