Предстоятелят на УПЦ: Бог дава власт, не за да се води война

Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий се обърна към украинските власти с призив да бъде прекратена войната, съобщи „Интерфакс“.

„Аз уважавам и обичам властта. Тя е дадена от Бог. Но Бог дава властта, за да изпълнява тя Божията воля. За да превъплътява властта мир, а не да води война. Така че, аз обичам властта, но я моля да направи всичко възможно, за да бъде прекратена войната“, заяви митрополитът в интервю, публикувано на сайта на Съюза на православните журналисти.

Както подчерта предстоятелят на УПЦ, Църквата не подкрепя нито една от страните във военния конфликт.

„Както след революцията през 1917 г, така и след „революцията на достойнството“ през 2013-2014 г., Църквата призоваваше хората да се помирят, да си простят едни на други. Само така ние ще опазим целостта на нашата украинска държава. Само така ще дадем възможност на страната ни да се развива. Само така можем да постигнем някакъв прогрес, ментален и материален“, отбеляза той.

Според митрополит Онуфрий основната причина за войната е отдалечаването на хората от Бога.

„Да се покаем, да се върнем към Бога – и всичко ще приключи веднага. И ще настъпи добър, красив и мирен живот. На хората, които страдат в зоната на конфликта, пожелавам Божия благословия, за да живеят те с Бог, да бъдат смели, и Господ няма да ги изостави. Те всичко ще изтърпят“, добави той.