Представител на НАТО заяви, че Алиансът не смята Русия за свой враг

НАТО не смята Русия за свой враг, опитва се да я разбере и в същото време да не накърни интересите си, предаде РИА „Новости“.

„Някои балтийски страни в състава на НАТО са чувствителни към въпросите, отнасящи се до териториалните им води. Русия може да изгради и разположи някъде своята флота. Но НАТО няма намерения да я спира. Русия не ни е враг. Нямаме желание да влизаме в нова Студена война. НАТО се опитва да разбере Русия и в същото време да не накърни собствените си интереси“, заяви Джонстън в речта си по време на 62-та сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Истанбул.

Постоянният представител на РФ в Алианса Александър Грушко по-рано изрази загриженост във връзка с това, че НАТО отказва среща с военни експерти в Москва за обсъждане на проблемите на сигурността в Балтика. Количеството полети на руската авиация в района на Балтийско море е в пъти по-малко от броя на полетите на самолети на НАТО. Русия е поставяла пред Алианса въпроса за включването на транспондери при полетите на военни самолети над Балтика, но от НАТО са отхвърляли тази идея. В същото време, по думите на Грушко, „съвкупността от усилия“ на НАТО на източния фланг в близост до границите с Русия сериозно влошава ситуацията със сигурността в региона.