Преди една година беше закрита зимната Олимпиада в Сочи

Преди една година беше закрита зимната Олимпиада в Сочи

Публикувано от:

Гонка по руски

Един от комплектите медали, разигравани в последния ден на сочинските Игри, бяха в ски маратона. Руските спортисти имаха висока котировка в тази дисциплина, но все пак като главни фаворити бяха сочени не те, а швейцарецът Дарио Колоня, който вече беше спечелил два златни медала в Сочи, и норвежецът Мартин Йонсруд Сундбю. Правилата на маратонското бягане, когато скиорите тръгват с общ старт, дават първоначално предимство на състезателите с добър финален спринт. Към края на гонката Колоня се приближи до лидерите и вероятно щеше да бъде коронясан като крал на ски бягането, ако главният неудачник на Олимпиадата Петер Нортуг не му счупи ска на едно от последните изкачвания. От това се възползва руското трио и прилепилият се за него Сундбю. В заключителното спускане руснаците се измъкнаха от норвежеца и си разделиха медалите. Шампион стана Александър Легков, който най-после се освободи от неприятния имидж на скиор, на когото не върви.

Олимпиада 2014. Бобслей. Мужчины. Четверки. Второй день

Второто злато на Зубков и Воевода

След като спечелиха състезанието на двойките с блясък, руските бобслеисти не дадоха на никого и златните медали в четворката. Още при първия си опит те поставиха рекорд на трасето (който и досега не е подобрен). Четворката на Зубков даде да се разбере, че никой от съперниците й няма шанс. Хвърлената ръкавица можеха да поемат само латвийците с пилот Оскарс Мелбардис, които успяха да съкратят времето до нищожните четири стотни от секундата. Но през последния ден на Игрите всички застанаха на местата си — в третия опит отново най-бързи бяха руснаците, а след като Мелбардис и партньорите му не преминаха успешно последното спускане, те преминаха последния старт спокойно, но без да отстъпят предимството си. Резултатът от четвъртия опит на квартета на Зубков стана шести, но никой вече не се интересуваше от това — златото се оказа в руския отбор! За Александър Зубков и Алексей Воевода това беше второ злато, а за Дмитрий Труненков и Алексей Негодайло — първо. Сега от златната четворка в строя е само Негодайло, който се подготвя за предстоящото Световно първенство във Винтерберг.

Златото на бобслеистите оформи крайното класиране на Олимпиадата, където „сборная” с 13 златни медала зае първото място, което не се беше случвало от 1994 г. А общият брой медали (33) стана рекорд не само за Русия, но и за СССР.

Сочи 1

Мнозина плакаха с Мишка

Ако откриването на Олимпийските игри беше грандиозно, закриването — душевно. На откриването Русия представи това, за което зрителите от целия свят бяха готови, и, честно казано, очакваха — мощ, патос, сила.

На закриването видяхме другата страна — не толкова ярка, но по-човечна. Когато олимпийските талисмани се прощаваха със зрителите в съпровод на музиката на Артемиев, хиляди от трибуните и милиони от екраните плакаха. Как да бъдеш равнодушен, когато сълзата се търкулва по бузата на Мишка, когато отблясъци на олимпийския пламък се скриват в притъмняващото вечерно небе, а у теб остава усещането за причастност към едно от най-великите събития в живота ти. Задължителните в такива случаи думи за „най-добрата Олимпиада в историята” не бяха изречени, затова пък имаше много незадължителни, но затова пък искрени и приятни. Журналисти, спортисти, официални лица признаваха, че това според тях е най-великата Олимпиада. За руснаците беше гордост да чуват такива думи. И бяха тъжни, че тази приказка вече завършва…

Сочи 3

Церемонията по закриването завърши с грандиозна дискотека, което беше неочаквано за всички. Доброволци, зрители, журналисти, спортисти станаха част от общия празник. Организаторите се прегръщаха с доброволците, журналистите танцуваха със състезателките по кърлинг и беше трудно да се прецени кой се радва повече. Веселиха се всички — и онези, за които главното беше участието, и онези, които смятаха, че трябва и да се побеждава.

За всеки от тях обаче в този момент девизът на Олимпиадата в Сочи стана личен девиз: Зимни, Топли. Мои. Наши./в. Русия днес – Россия сегодня

Сочи 2014

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=OBvwJ1oQDvg[/embedyt]