Преговорите за урегулирането на сирийската криза продължават

Миналия петък във Виена руският външен министър Сергей Лавров определи като „нелесни, но полезни“ преговорите за урегулирането на сирийската криза, в които освен него участваха и външните министри на САЩ, Саудитска Арабия и Турция, пише „Ведомости“.

Лавров Съобщи, че е информирал колегите си за московските преговори между президентите на Сирия и Русия Башар Асад и Владимир Путин и заяви, че въпросът за оставката на Асад не се е обсъждала. Всички участници на срещата изразиха привързаността си към единството на Сирия при отчитане на интересите на всички групи от населението и обсъдиха възможните преговори между опозицията и сирийското правителство.

Москва е на мнение, че в преговорите за бъдещето на Сирия трябва да участват и Иран, Египет, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания.

Руският депутат от КПРФ Александър Юшченко заяви, че сирийският президент е готов на парламентарни избори с участието на всички сили в страната, „стремящи се към процъфтяваща Сирия“, а след победата над тероризма и за президентски избори, „за които е напълно сигурен в своите сили“. Такъв сценарий няма да се хареса на САЩ и на другите противници на Асад. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че бъдещето на Сирия не е избор между „Ислямска държава“ Башар Асад и отново разкритикува Москва, за това че самолетите ѝ нанасят удари по силите на умерената сирийска опозиция.

Експертите смятат, че тези преговори едва ли ще се увенчаят със скорошни решения. Изглежда, че всички страни смятат, че бойните действия все още не са създали предпоставки за преговори. Въпреки, че всички държави заявяват, че бъдещето на Сирия е в ръцете на народа ѝ, очевидно е, че мирното урегулиране на кризата ще бъде предшествана от споразумение между въвлечените в конфликта външни играчи, а това няма да стане скоро.

Източник: focus-news.net /Превод – Виктор Турмаков/.