Прага предлага домакинство на първата среща Путин-Тръмп

Чешкият президент Милош Земан предложи страната му да бъде домакин на първата среща на живо между лидерите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Той предлага два варианта, където може да се проведат разговорите между двамата. Единият е в Прага, а вторият – в замъка Лани в централната част на страната. Това обяви самият Земан в интервю за чешкото електронно издание Blesk.

Той отбеляза още, че вече е получил и проучил няколко възможности за организиране на среща между Тръмп и Путин. Имало е и предложение да бъде включен и китайският президент. Земан обаче е отхвърлил тази възможност, защото, както сам отбелязва, „Чехия не е център на света“, предаде ТАСС.

„Максималното, което мога да направя, е да кажа на двамата президенти при срещите си с тях: Ако искате двамата да се срещнете, Прага е прекрасен град“, допълни още чешкият държавен глава. Земан каза също, че може да организира среща Путин-Тръмп и в замъка край Лани, където двамата ще имат пълното спокойствие за преговори.

Песков заяви, че досега не са били постигнати каквито и да било договорености за евентуална среща между президентите на Русия и САЩ.