По ръба

По ръба

Публикувано от:

Ако всеки път Гърция сваляше турски самолети, когато те нарушаваха въздушното й пространство, сега в Турция щяха да летят само с хвърчила. Това написа гръцки ползвател на платформата за къси съобщения Туитър вчера по повод гибелта на руския бомбардировач Су-24 над сирийска територия, отговорност за което пое Анкара.

От разпространените от турския генерален щаб радарни карти става ясно, че руският самолет и да е нарушил въздушното пространство на Турция, то това е било буквално за няколко секунди, колкото да се преминат само три-четири километра турска територия. Впрочем турската карта изобщо не се връзва със заявлението на местните военни, че 10 пъти са предупреждавали самолета, преди да стрелят. Просто няма толкова време за такъв брой предупреждения при скоростите, които развиват реактивните самолети.

Дори обясненията на турците да са верни, а руската страна категорично настоява, че не е нарушавала турската граница и вероятно ще извади свои доказателства, то няма друга причина за свалянето на военния самолет, освен извършването на сериозна провокация, с цел спъването на руската операция в Сирия. Тя отдавна е трън в очите на Анкара. Руският бомбардировач не е бил заплаха за турската територия. Но виж за турските интереси…

Реджеп Ердоган от години балансира по ръба в сирийската криза. Той открито подкрепи всички възможни бунтовнически групировки, предостави територия за лагери за обучение, оръжие и т.н. Това беше изгодно на американците, на французите, британците. Те всички искат да свалят правителството в Дамаск. В името на това си затваряха очите за мераците на Анкара, чрез подкрепяни от нея групировки, фактически да усвои част от сирийската територия, а също и да неутрализира възможността сирийските кюрди да помагат на сънародниците си в Турция. Това всъщност бе целта на т.нар. “зона за сигурност” – фактическа окупация на част от територията на Сирия. Всички го знаеха и си траеха, само един министър-председател не го разбра… Най-голямото “престъпление” на Русия спрямо Турция е, че със своите действия в Сирия тя поставя кръст на тези планове.

В същото време Турция стана най-големият купувач на петрол от “Ислямска държава”. Всички знаят това и всички говорят за това. Излиза, че Анкара директно подпомага съществуването на това абсолютно зло за цялата цивилизация. Обаче САЩ и европейците си траят, защото Турция е ценен съюзник в НАТО, голям търговски партньор, а и сега с бежанския поток, който извира от нейна територия, държи Европа за меките части. Само пак Русия не си затрая и от няколко дни насам бомбардира конвои с цистерни, рафинерии и други такива, от които идва финансовата мощ на “Ислямска държава”.

Ако Западът не намери мъжество, сили и разум да сложи намордник на Ердоган, нещата може да стигнат много далече, а това нас ни засяга пряко, защото сме буквално на топа на устата.

Автор: Георги Георгиев, в. “Дума”