По време на визитата си в Германия Обама заяви, че Русия има влияние в целия свят

Барак Обама направи изненадващо признание по време на визитата си в Германия и нарече Русия „военна супер държава“. Той заяви, че чака от Тръмп да продължи да си сътрудничи с Руската федерация, но да се противопоставя там, където интересите на Путин се различават от американските.

Барак Обама се срещна с Меркел и извърши последната си като президент визита в Европа, а в изявленията се опитваше да убеди всички, че няма да настъпят големи промени в световните отношения с идването на Тръмп на власт.

„Моите принципи по отношение на Русия не са се променили още от първите ми дни като президент. Русия е важна държава, тя е военна супердържава, която има влияние в региона и в света“, заяви Обама и добави, че ако Русия е успешна, това крие само полза за САЩ.

Независимо от изказванията си американският президент обсъди с европейските лидери важността антируските санкции да бъдат продължени и дори опита да намери подход към всяка една от „колебаащите“ държави. Например на Гърция той обеща да се справи с икономическия колапс, в който страната се намира.-

Обама изрази надежда, че Тръмп ще сътрудничи с Русия, но ще се противопоставя там, където интересите на двете страни се разминават.

Меркел, от своя страна, също заяви, че Германия има нужда от добри отношения с Русия.

Източник: Блиц