Почти 600 украински военни са загинали до Донецк

Почти 600 украински военни са загинали до Донецк

Публикувано от:

Замeстник-командващият на военния щаб на Донецка народна република съобщи за 44 украински бойци предали се в плен на опълчението на ДНР, съобщава РИА Новости.

„Общо загубите в редиците на украинските сили в района на летището в Донецк и прилежащите му райони към момента са: 597 – загинали (става дума за намерени тела в района на летището и с. Пески). 1500 души са ранените. Предали се в плен – 44 души“, заяви на журналисти Едуард Басурин.

Също така, той съобщи, че на територията на новия терминал опълченците са намерили тела (предполага се) на чуждестранни наемници.

„Намерени са тела в униформи на НАТО. Ако се съди по личните вещи, принадлежащи на чуждестранни граждани, става дума за наемници от частни военни компании, действащи под прикритието на украински диверсионни групи“, каза Басурин.

В Донецк е обявен тридневен траур в памет на загиналите от взрив на тролейбус в центъра на града. По последни данни, загиналите са 13, а 10 се намират в тежко състояние.

Следственият комитет (СК) на Русия образува наказателно дело по факта за убийство на мирни граждани при обстрел на Донецк, съобщи официалният представител на СК Макарин.

Същевременно, вчера опълченците са предали на представителя на украинската армия 8 ковчега с тела на загинали украински военни. След опелото, пленените са натоварили ковчезите с мъртвите им колеги в камиони. Лидерът на ДНР Александър Захарченко предаде на представителя на украинските сили флага на Украйна, който по-рано опълченците са намерили на територията на летището. След това, Захарченко се обърна към майката на единия пленен войник с молбата, тя да обясни на родителите на останалите пленени украински войници, че киевските политици карат децата им чета да изпълняват престъпни заповеди, да убиват хора. „Вие изпращате тук вашите деца на смърт, ние ги унищожаваме методично по една проста причина: това е нашата земя, по нея е ходил моя баща и син, по нея ще ходи моя внук!“, каза Захарченко.

По-късно пленените украинци  извървели по разрушените улици на Донецк, а местните жители едва не ги линчували.

Припомняме, че на 18 януари украинската армия усили обстрела на Донецк, а Киев призна официално, че в летището се провежда спецоперация. В понеделник Захарченко обвини Киев в нарушение на примирието и атаката на Донецк. Както заяви по-рано зам.-министърът на външните работи на РФ Григорий Карасин, случващите се събития през последните дни само потвърждават опасенията, че Киев има намерение да реши ситуацията в Донбас изключително чрез силови методи.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=VDZoEPzvekQ[/embedyt]