Почина известният руски режисьор Юрий Любимов

Почина известният руски режисьор Юрий Любимов

Публикувано от:

В Москва на 97-годишна възраст почина световноизвестният руски актьор, режисьор и основател на Театъра на Таганка Юрий Любимов, един от реформаторите на руския театър, информира novanews, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Смъртта е настъпила в кардиологичното отделение на Боткинската болница в Москва, където Любимов е хоспитализиран на 2 октомври с диагноза “сърдечна недостатъчност”.

Юрий Петрович Любимов е роден на 30 септември 1917 година в Ярославл. През 1934 г. е приет в студията към Московския художествен академичен театър МХАТ 2-м, на сцената на който през 1935 г. изиграва първата си роля в спектакъла “Молба за живот”.

След завършване на училището през 1940 година е мобилизиран. Участва в Съветско-финландската война от 1941 до 1945 г. След демобилизирането си през 1946 г. Любимов е приет в трупата на Театър “Вахтангов”. За 18 години в театъра изиграва повече от 30 роли от класическия и съвременния репертоар. През 1952 г. е удостоен с Държавната (Сталинската) награда за ролята на Тятин в спектакъла “Егор Буличов и другите” на Борис Захава.

Паралелно с работата си в театъра, се снима и в киното. Във филмографията му фигурират около 18 ленти.

На 23 април 1964 г. с “Добрият човек от Сечуан” е открит новият театър – “Театъра на Таганка”. С това започва нова ера в съветския театър. Всеки спектакъл се превръща в събитие, за което дълго се говори. На сцената играят легенди като Владимир Висоцки, Алла Демидова, Леонид Филатов, Борис Хмелницки.

Юрий Любимов заминава за Англия, за да постави “Престъпление и наказание”. През март 1984 година, след няколко интервюта в западни списания, е освободен от поста ръководител на “Театъра на Таганка”, а на 11 юли му е отнето съветското гражданство.

През годините на принудителна емиграция работи в театри на Великобритания, Австрия, Италия, Германия, Франция, САЩ. Сред постановките му са “Евгений Онегин” в Операта на Бон, “Саламбо” в парижката Гранд Опера, “Пир по време на чума”, “Майстор и Маргарита” в стокхолмския Кралски драматичен театър, “Страсти по Матея” в Миланската скала, “Рейнско злато” в Ковънт гардън. Удостоен е с много награди.

През май 1988 г. Юрий Любимов се завръща в Москва. След година му е възстановено съветското гражданство, а името му като художествен ръководител отново се появява на афиша на “Театъра на Таганка”.

Напуска любимата си Таганка през юли 2011 г. след конфликт с трупата, но не спира да работи. На сцената на Болшой театър например поставя операта “Княз Игор” на Бородин.

Любимов е носител на много награди, сред които Държавната награда на СССР /1952 г./ и на Русия /1997 г./ в областта на литературата и изкуствата, носител е на наградите “Триумф”, “Чайка”, “Златна маска”, “Кристална Турандот” и др. Нееднократно е признаван за най-добър режисьор от редица чужди театри.

Почетен гражданин е на градове в САЩ, Израел, Полша, Испания, Португалия, Финландия, Франция и Япония. Почетен доктор е на няколко известни университета и академии.