Постоянният представител на РФ в ЕС: Евросъюзът няма да се разпадне след Брекзит

Евросъюзът няма да се разпадне след Брекзит и не трябва да очакваме парад от референдуми. Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, предаде ТАСС.

„Темата Брекзит вече подейства на участниците в срещата на върха на ЕС. Това въздействие се характеризира с думата „шок“, каза Чижов. „Аз участвах в една конференция в деня на Брекзит-а и в аудиторията преобладаващото мнозинство говореше, че, разбира се, Великобритания ще остане в ЕС“, добави той.

„Проведоха се десетки, ако не и стотици, проучвания на общественото мнение и данните показваха, че Великобритания ще остане. Сега се търсят виновните, как така се получи, гледа се възрастовия и социален раздел. Получава се, че две трети от възрастните хора са гласували за излизането на страната от съюза“, продължи Чижов.

По думите на постоянния представител на Русия в ЕС първият урок от референдума се състои в това, че британското общество е разделено. „Това е сериозно социално-икономическо разделение. Ако говорим за Шотландия, то естествено, сега първата мисъл на всеки шотландец е, че ако сега се проведе повторен референдум за независимостта на страната, то резултатът ще бъде друг“, добави Чижов.

„ЕС няма да се разпадне и не трябва да се чака парад от референдуми за излизане от съюза. Днешната ситуация може да подтикне страните към по-голямо обединение. Ще видим в най-скоро време как се съотнасят центростремителните и центробежните вектори“, заяви дипломатът.