Постоянният представител на САЩ в НАТО: Вашингтон и алиансът нямат отношение към решението за свалянето на Су-24

САЩ и НАТО нямат никакво отношение към решението на Турция да свали руския Су-24М. Това заяви постоянният представител на САЩ в НАТО Дъглас Лут, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

„Това е било суверенно решение на Турция, – заяви той. – Нито САЩ, нито НАТО имат някакво отношение към него“.

При това той добави, че от началото на ноември Турция поддържа контакт с НАТО за нарушаването на въздушното пространство от руски самолети.

„В този смисъл контакти с Турция има, – продължи той. – Но що се отнася до дадения конкретен инцидент, то никаква координация тук не е имало“.

„За успеха на коалицията са нужни общи цели“

Лут добави още, че единна военна коалиция с участието на Русия в Сирия не може да има, тъй като двете страни нямат общи цели.

„За успеха на коалицията са необходими общи цели, а аз не мисля, че към днешна дата бе демонстрирано, че такива между нас и Русия има, – каза той. – Нашите цели са да победим (забранената в РФ терористична групировка) „Ислямска държава“, целите на Русия са да подкрепят сирийския режим срещу опозицията“.

„Русия трябва да прави много повече за борбата с ИД, а към момента противопоставянето на тази групировка е второстепенна цел за Русия“, счита той.

Лут отбеляза още, че няма информация за планове да бъде задействана сирийската армия за постигането на стоящите пред западната коалиция цели. „Сирийските сили, режимът не демонстрираха никаква готовност да се фокусират върху борбата с ИД“, добави той.