Постоянният представител на Русия в ООН: Режимът в Киев тласка Украйна към катастрофа

„Режимът в Киев, подстрекаван от западните „доброжелатели”, упорито тласка Украйна към катастрофа”, заяви Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН.

Според дипломата, от изявленията и действията на киевските власти става ясно, че те не смятат да изпълнят женевските договорености, постигнати на 17 април. Той припомни, че само няколко дни след срещата „последва възобновяване на така наречената антитерористична, а всъщност наказателна операция”.

На заседание на Съвета за сигурност западните страни обвиниха Русия за влошаването на ситуацията в Югоизточна Украйна. Според постоянните представители на САЩ и Великобритания, Киев напълно спазва задълженията си за обезоръжаване на радикалните групировки и призоваха Москва да окаже въздействие върху привържениците на федерализацията на Украйна с цел да встъпят в диалог с киевските власти.

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман заяви, че нараства броят на въоръжените групировки в Югоизточна Украйна. По думите му, в ООН постъпва все повече информация за насилие и нарушения на човешките права в региона.