Поставят „Евгений Онегин“ в Софийската опера

На 22 април от 19.00 часа в Софийската опера ще е премиерата на „Евгений Онегин“ от П. И. Чайковски по едноименното произведение на А. С. Пушкин, предаде в. „Сега“. Диригент е Заурбек Гугкаев, а режисьор – Вера Петрова.

Заурбек Гугкаев е един от известните и талантливи диригенти в Русия. Завършва Санктпетербургската държавна консерватория. Работи с различни оркестри, сред които и тези на Мариинския театър, Санктпетербургския оркестър, Детската филхармония на Русия и др. Музикален консултант на спектакъла е Лариса Гергиева, ръководител на академията за „Млади оперни певци“ в Мариинския театър.

Вера Петрова е режисьор на приказния и запомнящ се спектакъл „Пепеляшка“ от Росини.

В Софийската опера и балет „Евгений Онегин“ е поставяна през различните години. През 2013 г. спектакълът се игра в копродукция с Букурещката опера на сцената на първия ни оперен театър.

Операта е написана през май 1877 г. в Москва и работата над нея продължава до февруари следващата година в Сан Ремо. Първата й постановка е на 17 март 1879 г. на сцената на Малий театър. Отначало операта е замислена като камерна, но по-късно специално за постановката в Императорския театър Чайковски създава нова редакция. За лирическите сцени в „Евгений Онегин“ изключително много помага известният театрален режисьор К. С. Станиславски.