Посрещайте Нова 2015 година заедно с народите на Русия!

Руснаците посрещат Нова година 9 пъти – според броя на часовите зони. Някои „късметлии“ успяват на 31 декември да чуят камбанния звън и да пият шампанско няколко пъти: като се качи в 8 сутринта на самолета във Владивосток, след това, като направи прехвърляне в Омск и се приземи в Москва.

Алтайски край, януари

Източник: Наталия Михайленко

След традиционните зимни празници, а те продължават от 31 декември до 7 януари, можете да продължите преследването на Нова година в Алтайския край. Алтайската Нова година настъпва в края на януари – началото на февруари, по лунния календар. Сутринта на Чага Байрам (така алтайците наричат Нова година) старейшините пръскат земята с мляко и закачат по клоните на дърветата две лентички – синя и бяла. Главите на семействата палят огньове на двора. На този ден алтайците си искат прошка, а на масата се сервират млечни ястия – талкан (мляко със специално ечемично брашно) и борсок (мекици на топчета).

 

Бурятия, февруари

Източник: Наталия Михайленко

Главният празник на бурятите е Сагаалган, Нова година по лунния календар. Той няма точни дати и всяка година се отбелязва в различни дни, но задължително в края на зимата, в новолунието през февруари. Сагаалган започва не в полунощ, а рано сутринта, в първия ден на Новата година. За празничната трапеза задължително се приготвят бели млечни продукти: белият цвят символизира благополучието. На новогодишната маса се сервират варено овнешко и манти – едри, варени на пара пелмени. Трапезата не може да мине и без чай, сварен в мляко със сол и сланина. По време на празника символично в огън се изгарят стари вещи: счита се, че заедно с тях изгарят всички минали грехове. А понеже в Бурятия не е прието да се празнуват рождените дни, по време на новогодишните празници всеки става с една година по-голям.

 

Чувашия и Башкирия, 21 март

Струва си след масовото отбелязване на рождения ден на всички буряти да се отпразнува пролетната Нова година на 21 март, когато денят и нощта делят равен брой часове. Нова година се посреща в Чувашия и Башкирия, два региона на запад от Бурятия. Башкирите и чувашите са наследили традицията на „пролетната Нова година“ от иранските племена, обитаващи долината на река Урал през 7 век преди н. е. На този ден в семействата се готви супа от житни култури – символ на богатата реколта.Един ден преди Нова година не може да се излива мръсна вода от къщи и да се пере. В този ден се организират надбягвания с коне, състезания по бягане, национална борба и танци.

 

Якутия и Ямало-Ненецки автономен окръг, 21-22 юни

За да отпразнуват Нова година през лятото, пътешествениците се отправят към Якутия – тук празникът Исиах се отбелязва в деня на лятното слънцестоене, от 21 до 22 юни. В действителност жителите на Якутия посрещат Нова година два пъти – през зимата, заедно с всички руснаци, и по традиция – през лятото. Якутия е голям регион в Сибир, почти половината от нейната територия е разположена над Северния полярен кръг. През зимата тук температурите понякога падат до -60 градуса, а лятото е много кратко, то настъпва именно в края на юни. През 1941 г. датата на Исиах съвпаднала с началото на Великата отечествена война 1941-1945 г., след това започнали да отбелязват празника в периода между 10 и 25 юни, в зависимост от племето, графика за почивните дни, местните предпочитания и т. н. У якутите се е съхранила традиция, характерна за скотовъдните народи – да се разделя годината на две половини, а самият Исиах се явява като своебразна граница между старото и новото.

 

Марий Ел, 22 декември

Източник: Наталия Михайленко

За да продължите празника, ще ви се наложи да пропътувате 9000 километра на запад, за да посрещнете Новата година в Република Марий Ел, тя се отбелязва след раждането на новата луна в периода на зимното слънцестоене, от 22 декември. По правило главните дни на празниците съвпадат с православното Рождество – 6 и 7 януари. През тези дни марийците се черпят един друг с ядки, гадаят и дърпат овцете за краката. Названието Шоръкйол (така марийците наричат Нова година) се превежда като „овчи крак“ – магическото дърпане на овцете за краката, така смятат марийците, ще осигури за следващата година плодородие и богатство в семейството.

 

Карелия, 25 декември

Източник: Наталия Михайленко

Струва си от Йошкар Ола да се насочите на север, в Петрозаводск. При карелците Нова година настъпва на 25 декември. В селата тя се посреща весело и шумно: кукери обикалят къщите на селяните, гадаят за съдбата. За да гадаят, вземат „ гащи Сюндю“ – палачинка с огромни размери, която се приготвя първа в навечерието на празника. От палачинката се изрязват отвори за очите и носа и тя се поставя на лицето, като маска. Девойките, които искат да се омъжат, се подлагат на изпитания: да се промушат през купа сено, която е била на открито повече от година, да прескочат огън, със завързани очи да надянат хомот, закачен на гредата на плевнята./ RBTH