Посолството на РФ ще осигури средства за обновяване на паметниците в Ловеч

Посолството на РФ ще осигури средства за обновяване на паметниците в Ловеч

Публикувано от:

Посолството на Русия в България ще осигури средства за почистване, обновяване и укрепване на паметниците в Ловеч, издигнати в чест на загиналите руски воини и български опълченци по време на Руско-турската освободителна война. Това съобщи пред журналисти кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, цитирана от БТА

Представители на руското посолство у нас са посетили паметниците в Ловеч и са поели ангажимент за тяхното обновяване до 22 август, когато ще се честват 140 години от освобождението на града, добави Маринова.

“Ние като община ще се погрижим за прилежащите площи като благоустрояване и почистване от храсти, така че паркът “Стратеш”, напомнящ за това героично време, да придобие един приличен вид като израз на нашата почит към загиналите за освобождението на Ловеч и България”, каза още кметът.

Със средства на Общината ще бъде освежен и паметникът на българските опълченци, който се намира на Алеята на българо-руската дружба.

От руска страна знаят, че има и други могили на загинали руски и съветски воини на територията на общината, но не могат да ги открият и молят гражданите, които имат информация, да им помогнат.