Посолството на България в Русия търси талантливи писатели и преводачи

Посолството на България в Русия съвместно с Литературния институт „М. Горки“ и Съюза на българските писатели, с подкрепата на „Литературная газета“, Филологическия факултет на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“, Института за преводи и Фонд „Устойчиво развитие за България“ предприеха инициатива за провеждане на българо-руски конкурс за млади литератори и преводачи (до 40г.). Българският извънреден посланик в Русия Бойко Коцев разкри подробности за мероприятието пред „Российская газета“ .

Инициативата се провежда паралелно в България и Русия, а според резултатите от конкурса ще се определят по осем финалисти от всяка страна – 4 писатели и 4 преводачи, които ще получат парични награди на стойност между 250 и 1000 евро. Финалът на конкурса ще се проведе в българския черноморски комплекс „Камчия“ под формата на литературен семинар, посветен на развитието на съвременната проза и литературните преводи, след което ще бъде издаден двуезичен сборник с произведения на финалистите, сподели българският посланик в Москва.

В конкурса могат да участват автори, които пишат на руски или български език, в зависимост от местоживеенето. Приемат се само непубликувани текстове (включително в интернет). Всеки литератор може да участва само с едно свое произведение на руски или български език, като темата трябва да бъде свързана с историята на руско-българските културни и исторически връзки. Първият тур на конкурса ще се проведе до 15 юли 2017г.

Успоредно с това се провежда и конкурс за преводачи за студенти, аспиранти и млади хора, владеещи български и руски език. Желаещите да участват могат да подадат заявка до 30 юни 2017г., след което жури ще избере текстове за превод. Повече подробности за конкурса има изведени на сайта на Литературния институт „М. Горки“.

Работата с младото поколение е много важна част от сътрудничеството между България и Русия в областта на културата и образованието, заяви българският посланик, като подчерта, че пред бъдещите интелектуалци на двете страни има широка гама от възможности за развитие и укрепване на приятелските отношения между народите.

По думите на Бойко Коцев целта на конкурса е разширяване на творческите връзки между младите български и руски писатели и преводачи, както и насърчаване на творчеството на теми свързани с историята на руско-българските вековни културни и духовни връзки.