Посланик Бойко Коцев подари на Иверския манастир икона като на руския президент

Посланикът на Република България в Русия Бойко Коцев посети на 2 септември вечерната служба в Иверския манастир. Делегацията донесе със себе си и подаръци: икона на Божията майка Троеручица от Бачковския манастир и Самарски кръст.

Такава икона има само президентът на Русия. Смята се, че тя е чудотворна. Тези, на които е помогнала, й поднасят в дар златни и сребърни предмети.
„Град Самара е много близо до сърцето на България. Не мога да не дойда в Иверския манастир, да се видим, да поговорим за поклонниците. Ние искаме поклонниците на двете страни да посещават светините на двете държави“, каза посланик Коцев.
Гостите разговаряха със Самарския и Сизрански митрополит Сергий.

„Ответната визита в България ще бъде през следващата година. В делегацията ще влязат представители на църквата“, сподели на свой ред владиката.
Една от причините за пътуването на българския посланик в Самара бе откриването на Международния антивоенен фестивал в Самара „Тишина“, посветен на 70-годишнината от победата във Втората световна война.
Българската делегация се срещна и с ученици от Самара. Децата поздравиха гостите с песни на български език и организираха специална екскурзия за посланика. Бойко Коцев се разходи из крайбрежната част на града и каза, че Самара е удивителен, красив и добре поддържан град, съобщава „Комсомольская правда“.

Приятелството между Самара и България е от векове. През 1876-1878 година в национално-освободителното движение на българския народ са участвали и самарски полкове. По време на Руско-турската война монахини от Иверския женски манастир са ушили знаме за българските опълченци. Оттогава то е един от символите на въоръжените сили на братската държава. Приятелските отношения са се съхранили и днес. България иска да установи взаимноизгодно сътрудничество и е готова да доставя в Самара козметика, храни, битова химия, специални лодки и много други.

Снимки: „Комсомольская правда“