Посланикът на Украйна в Канада смята, че Западът губи интерес към неговата страна

Дипломатът сподели,че западните страни помагат повече на Ирак в борбата с терористите от групировката „Ислямска Държава“, отколкото на украинските власти във военните действия срещу опълченците, съобщава телевизионният канал CBC News.

Украинският посланик в Канада – Вадим Пристайко счита, че Западът се отдръпва от Украйна, защото не иска конфликт с Русия. Това заяви, дипломатът напускащ длъжността си на посланик в Отава, в интервю за канадската телевизия CBC News.

Също така той заяви, че е разочарован от нивото на военната подкрепа, която Западът предоставя в борбата с опълченците, сравнявайки я с помощта, която оказват страните от Запада на Ирак.

„ Вие бомбардирате, вие изпращате изтребители F-18. Иракското правителство ви моли за помощ, и вие изпращате всичко. А когато украинското правителство ви моли за същото… Какво ни отговаряте вие? Не!“ – телевизионният канал цитира думите на украинския посланик.

Канада и някои други западни държави изпратиха на Украйна несмъртоносна военна помощ, включваща защитни очила, шлемове, бронежилетки.
Западът с удоволствие помага на иракските власти да се противопоставят на „Ислямска държава“, но не помага на Киев да води военни действия срещу опълченците по източните части на страната, защото „всички се боят от Русия“, заяви Пристайко.
Също така на дипломата се задава въпрос, могат ли украинските власти да стигнат до отделянето на изтока: в украинската конституция няма механизъм, позволяващ на регион да проведе референдум за независимост, въпреки че в рамките на цялата държава това е възможно.
„ Предполагам, че може да настъпи такъв момент, когато украинците ще бъдат попитани: Хора, какво мислите вие? “- цитира думите на Вадим Пристайко, телевизионният канал.

Както отбелязва CBC News, украинският посланик със своите изказвания в медиите не веднъж е предизвиквал нееднозначна реакция в канадското общество. Самият той смята, че всеки, чиято родина се намира в състояние на война не може да бъде на 100% обективен и мъдър в изказванията си.
В края на октомври Вадим Пристайко заедно с посланиците в Молдова и Латвия беше уволнен с наредба №833/2014 на президента Петро Порошенко, публикувана на сайта на украинския държавен глава, като причини за уволнението не са споменати в наредбата.