Порошенко: ЗАБРАНАТА НА РУСКИЯ БЕШЕ ГРЕШКА

Решението на украинския парламент да лиши руския от статута на регионален език в някои области на Украйна бе погрешно. Това заявява президентът Петро Порошенко в интервю, поместено във френския в. “Фигаро”.

През февруари т.г. украинските депутати отмениха закона за държавната езикова политика

влязъл в сила през август 2012 г.

Този закон предоставяше на руския език статут на регионален език в районите, където е майчин за най-малко 10 процента от населението. По данни на предходното правителство на Украйна руският език бе с регионален статут в 13 от 27-те области в страната.

“Винаги съм казвал и повтарям днес, че решението на Върховната рада да отнеме статута на регионален език, какъвто имаше руският, бе грешка. По време на предизборната си кампания неведнъж подчертах, че никога няма да одобря подобен закон”, казва Порошенко.

“Надявам се никога вече в историята на Украйна езиков или културен въпрос да не излага на опасност самото единство на нацията”, изтъква украинският държавен глава. Запитан каква стратегия ще прилага, за да върне на Украйна   Донбас, Порошенко заявява: “Чудесно си даваме сметка, че никога

не ще успеем

да си върнем тези региони с военни действия

Там трябва да се борим за умовете и сърцата на хората. Нямаме абсолютно нищо против руският да се използва като официален език”. Киев има и готовност да осъществи “напреднала децентрализация”, да плати с държавни средства ремонта на сградите, пострадали по време на конфликта, незабавно да започне възстановяването на инфраструктурата в източните региони и да инвестира в местната промишленост, посочва президентът. За целта ще използваме средствата, обещани от ЕС и САЩ.

Възобновяването на работата на промишлеността е жизненоважно – това ще осигури работни места за младежта, добавя той.