Порошенко е готов да жертва неутралитета на Украйна

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе във Върховната Рада на Украйна законопроект за отказ от неутралитета на страната. Това съобщи самият той в изказване пред парламента на Полша, където е на посещение, информира Агенция „Тасс“.

Украйна планира референдум за присъединяване към НАТО. Страната си е поставила за цел да подаде през 2020 г. молба за членство в ЕС. Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от БТА.

След заръщането си в Киев от Варшава държавният глава ще внесе в парламента законопроект за отмята на извънблоковия статут на Украйна.

„Днес ние правим всичко, за да променим Украйна съгласно стандартите на НАТО. Имаме работа за повеждането на референдум, за да определи украинският народ пътя на нашето развитие. Нямам съмнения, че Полша ще остане с нас в този процес“,  отбеляза Порошенко.

Според него обявения през 2010 г. извънблоков статут на страната не се оправдава.

„Реших да върна Украйна по пътя на интеграцията в евроатлантическото пространство. След завръщането ми ще внеса във Върховната Рада закон за отмяна на извънблоковия статут на Украйна“, увери още президентът на Украйна.