Поляците проведоха безпрецедентна акция в памет на съветските воини

Със стотици запалени свещи жителите на град Олкуш, намиращ се в южна Полша, са отдали почит пред паметта на съветските воини, съобщава командирът на сдружението „Курск” Ежи Тиц, предава ИА REGNUM.

„Всички са в шок! – съобщава ръководителят на доброволците, възстановяващи по цялата територия на Полша паметниците на красноармейците. – Аз съм поразен от такова количество цветя и свещи, които са донесли поляците на празника за почитане на загиналите. Никога, никога не е имало толкова много. Стотици свещи и цветя…”.

На видеозаписа, представен от Тиц, се вижда, как на всеки красноармейски гроб е поставена свещ, но основният брой на възпоменателните светлини е съсредоточен върху постамента на полукръглата арка, на която е написано „На героите на Съветската Армия, паднали в боевете с хитлеритистките завоеватели, за освобождението на Олкуш”.

„Добре би било, ако нашите власти, включително Президентът, преди да отворят уста, за да оскърбят красноармейците, наричайки ги окупатори, да видят този запис. И да осъзнаят това, че полският народ не е съгласен с тяхната измамна, отвратителна политика”, – казва командирът на „Курск”.

Град Олкуш е вписан с черни страници в историята на Полша. Тук през юли 1940 година немско-фашистките окупатори са разстреляли 20 полски граждани в отговор на убийството на немски полицай.  След това злодеите докарали всички мъже (няколко хиляди) на централния площад на града,  принудили ги   да легнат с лице към земята със скръстени  зад гърба си ръце, и ги подложили на жестоки мъчения и морални унижения. Престъплението на немските завоеватели в Олкуш е получило в полската историография  името  «Кървава сряда».

Съветските войски са освободили от фашистката напаст град Окулш през януари 1945 година. На градското гробище през 1948 година са погребани 1113 красноармейци, 907 от тях са безименни.  Преди две години доброволците на „Курск”  облагородиха войнишкото гробище.

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Polyaki-proveli-bespretsedentnuyu-aktsiyu-pamyati-sovetskih-voinov-38309