Полски политолог: Президент на страната ни стана русофоб и политическа марионетка

Депутатът от Полския сейм и директор на Европейския център за геополитически анализи Матеуш Пискорски даде интервю за lifenews.ru, в което анализира резултатите от президентските избори и победата на Анджей Дуда в тях.

„След изборите от вчера държавен глава на Полша става човек, настроен още повече срещу Русия, отколкото неговия предшественик”, твърди депутатът. Той е категоричен, че подкрепата за Дуда е дошла от електорат, който е гласувал на първи тур за кандидати извън основните политически сили.

„Те гласуваха за новия президент само защото той представляваше опозицията и подлагаше управлението на Коморовски на ожесточена критика и заради умората си от управлението на „Гражданска платформа”, обяснява Пискорски. Според него, всички многобройни обещания за промени, дадени в хода на предизборната борба от новия президент, няма как да бъдат изпълнени.

Депутатът е категоричен, че Анджей Дуда не е самостоятелен политик, а е напълно контролиран от Ярослав Качински, братът-близнак на загиналия през 2010 година в самолетна катастрофа до Смоленск президент Лех Качински.

Пискорски предупреждава, че отношенията между Русия и Полша могат сериозно да се влошат, като в началото ще се промени риториката на президента. Той припомня и изявления на новоизбрания държавен глава за пряка намеса с въоръжени сили в украинския конфликт, както и за създаването на нови американски бази на полска територия. /БЛИЦ