Полска медия: Западът не помага на Украйна, а храни киевските олигарси

И дума не може да става за каквато и да било допълнителна финансова помощ на украинската власт, докато Киев не проведе необходимите реформи. Това пише полското издание Obserwator polityczny, цитирано от РИА Новости.

„Не трябва да бъдем толкова наивни, тъй като всички средства, дадени на тази държава за нейните постреволюционни власти в Киев, сега най-вероятно ще бъдат похарчени напразно“, пише полската медия, според която най-опасното в случая не е това, че парите ще отидат в джоба на киевските олигарси, а това, че те ще бъдат похарчени за оръжие, тоест за война „срещу собствения народ в Донбас“.

Изданието пише, че ЕС трябва да заделя средства единствено и само за нуждите на обществото, тъй като страната се намира в икономическите условия на криза, когато хората се страхуват от „съкращаването на държавните разходи и ръст на налозите, които могат да засегнат всяка сфера, освен състоянията на олигарсите“.

Obserwator polityczny предлага алтернатива на пряката финансова помощ. Според изданието много по-продуктивно би било, ако се предлага помощ във вид на социално подпомагане на бедни граждани, бременни, както и за обучение на младежи в цялата територия на Украйна, включително и в източните райони.

Помощ на Украйна безусловно е необходима, но тя не бива да бъде предоставяна на правителството, защото киевските власти не представляват интересите на гражданите, и техните действия неведнъж са доказали, че те не смятат да воюват за мира и социално-икономическото преобразуване на страната, а напротив – създали са в Украйна „кървави“ възможности за олигарсите, пише още полското издание. В статията се отбелязва, че би било целесъобразно разглеждането на възможността от промяна на статута на някои региони в страната. В такъв случай местните жители биха се чувствали политически защитени и „не би било необходимо да се води война срещу собствения народ“.

За да получи поредния транш финансова помощ от Европа, на Украйна й е необходима „политическа воля“, за да обясни на европейската общност, защо вместо да печели пари, като ги инвестира в Русия, или за лечение на онкоболни, трябва да ги дава на правителството в Киев, без да получава гаранции за връщането им, пише още Obserwator polityczny.