Над половината турци одобряват свалянето на руския самолет от Анкара

Според обезпокояващите резултати от ново социологическо проучване в Турция над половината от анкетираните в страната смятат, че тяхното правителство с право е свалило руския самолет през ноември, предаде RT, цитирана от fbr.bg. А причината? „Това демонстрира, че Турция е голяма държава“, отговарят хората.

Над 58 процента от анкетираните турци казват, че свалянето на руския бомбардировач е било правилно, съобщава турския в. „Хюриет“. В същото време, 41,8 на сто не са съгласни, като твърдят, че това е бил грешен ход.

Анкетата е проведена от Центъра за турски изследвания към Университет „Кадир Хас“.

Повече от половината от подкрепящите свалянето на самолета казват, че решението е демонстрирало на света, че Турция е „голяма държава“. А около една трета от тези, които не са съгласни, смятат, че отговорът на Турция е бил „непропорционален“.

Турски изтребител F-16 свали руски бомбардировач Су-24, участващ в анти-терористичните операции, в сирийско въздушно пространство на 24 ноември 2015 г. Един от пилотите бе застрелян от земята, след като е катапултирал. Твърди се, че убийството му е извършено от туркменски бунтовници, биещи се срещу сирийската правителствена армия.

Спасителната операция за оцелелия пилот бе успешна, но руски морски пехотинец бе убит от бунтовници, които са унищожили руския транспортен хеликоптер Ми-8, който е трябвало да се приземи заради повреда.

След инцидента руско-турските отношения станаха още по-недружелюбни. Сякаш за да влоши нещата, Анкара така и не се извини за действията си, настоявайки, че самолетът е нарушил въздушното ѝ пространство. Русия, разбира се, отрече обвинението.

Турските власти дори и не се опитаха да дадат под съд лидера на ултранационалистическата група, който се похвали, че е застрелял руския пилот във въздуха. Стрелецът Алпарслан Челик, турски гражданин, наскоро бе пуснат от ареста, след като бе задържан по обвинения, които нямаха нищо общо със случая.

След нападението Русия въведе редица икономически мерки срещу Турция, които ограничиха турския бизнес в Русия и забраниха на турските граждани да работят в страната. Русия спря и всички чартърни полети до Турция, при което броят на руските туристи в Турция намаля десетократно.

Освен това, бе въведена и забрана за внос на всички турски храни в Русия, като миналата седмица бяха обявени и планове за забрана на вноса на плодове и зеленчуци.

Междувременно турските политици са критикувани за дебелокожието си и за това, че дори се хвалят с действията на Анкара.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Самил Таяр предложи в Туитър „да свалим още един руски самолет“, когато турският отбор по баскетбол загуби от Русия във важен мач.

„Трябва да свалим още един руски самолет“, написа Таяр след поражението на „Фенербахче“ с 101:96 от ЦСКА Москва на финала на Евролигата, който се проведе миналата седмица. По-късно политикът каза, че само се е шегувал.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган неведнъж заявява, че няма да се извинява за инцидента.