Политолог: САЩ ги очаква неизбежна трагедия след загубата на световното господство

Сегашната нестабилност в Европа, на Близкия Изток и в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) е обусловена от опитите на Вашингтон да отсрочи неизбежния залез на своята хегемония на международната арена, пише професорът от Шанхайския институт за международни изследвания, политологът Лю Чжунмин за китайския вестник Global Times.

„В Европа заради украинската криза се влошиха отношенията на Русия със САЩ и с Европа, което стана сигнал към връщане на геополитиката на световната арена и начало на нова глава в студените войни. Геополитическите игри във вид на опосредствани войни ускориха процеса на фрагментация на Близкия изток” – отбелязва той.

За АТР са актуални такива „горещи” геополитически въпроси като проблемът за Корейския полуостров и дискусията около намиращите се в Южнокитайското море рифове и острови. Разбира се, пише китайският политолог, тези противоречия в определена степен ги остави не разрешени историята, но по-важното е, че те всички са свързани с американската политика за глобално стратегическо урегулиране.

Обръщането на Вашингтон към АТР, счита Чжунмин, не само дестабилизира ситуацията на Корейския полуостров и развали отношенията на Япония и Китай, но създаде и ситуация, в която Източна Азия стана арена на стратегическо съревнование на най-големите световни играчи, въвлечени в геополитическото съревнование по волята на САЩ.

„Вашингтон изостря геополитическите противоречия заради опасения, свързани с усилване на позициите на развиващите се държави като Китай. За поддържане на статуса на хегемон САЩ се връщат към геополитиката на конфронтация (равновесие) в направление на глобалното управление, където националните интереси и стратегическото противопоставяне на държавите вече не играе толкова важна роля. Такова развитие би нивелирало значението на статуса „хегемон” в международната политика и неизбежно би довело до изчезване на американската хегемония.

„Съединените щати, основатели на сегашната система от международни отношения, изпитват фундаментална криза на потенциала за международно управление. И което е още по-печално, Вашингтон се връща към геополитиката, опитвайки се отложи залеза на собствената си хегемония, вместо да анализират адекватно потенциала си. Това може да стане неизбежна трагедия за всяка хегемония, но в условията на глобализация заплашва да се превърне в трагедия за целия свят” – обобщава китайският професор./БЛИЦ