Покана за честване на Националния празник на България

П О К А Н А

По повод Националния празник на България – 3-ти март, Национално Движение Русофили съвместно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова ще организират среща с ученици от Средното училище към Посолството на Русия в България и с директори на училища, в които се изучава руски език. Беседа на тази тема ще изнесе проф. Андрей Пантев. На тази среща ще бъде връчен почетният знак „Самарски кръст“ на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова във връзка с укрепването и развитието на българо-руските отношения.

 Фандъкова

Почетният знак е учреден от Обществен съвет под председателството на проф. Андрей Пантев и с участието на неправителствени организации, чиято дейност е укрепването и развитието на отношенията между българския и руския народи и държави – Национално Движение Русофили, Съюз на приятелите на България в Русия, „Форум България-Русия”, фондация „Устойчиво развитие за България”, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Българо-руската търговско-промишлена палата, Софийското сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски”, Дружеството на русистите в България и Дружество „Найден Геров“.

Знакът се връчва в чест на 135-годишнината от Освобождението на България на български и руски дейци, организации и институции със съществен принос за българо-руските отношения.

Общественият съвет за удостояване със „Самарски кръст”, под председателството на проф. Андрей Пантев, включва председателите на Координационен съвет „България-Русия” и на Българо-руската търговско-промишлена палата – доц. д-р Жельо Добрев, на Национално Движение Русофили – Николай Малинов, на фондация „Устойчиво развитие за България” – Станка Шопова, на „Форум България-Русия” – Светлана Шаренкова, на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД – проф. д-р Захари Захариев, на Софийско сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски” – Любомир Коларов, на Дружеството на русистите в България – проф. Валентина Аврамова, на Дружество „Найден Геров“ – Снежана Тодорова, на Съюза на приятелите на България в Русия – Виктор Шарапов, и посланика на Република България в Руската федерация Бойко Коцев.

Сред удостоените досега със „Самарски кръст“ духовни дейци е и Руският патриарх. Между наградените са президентът на Русия Владимир Путин и президентът Георги Първанов, както и много видни личности от всички области на обществения живот в двете страни.

Срещата ще се проведе в гр. София, ул. „Московска“ № 33 на 27 февруари /четвъртък/ в 11:00 часа в зала № 5.

В 12:00 – поднасяне на цветя пред Паметника на Цар Освободител.

В 13:00 часа Национално Движение Русофили и Международна Славянска община „Перун” Ви канят да вземете участие в откриването на мемориалната плоча на Драган Цанков – виден българин, държавник, радетел на славянството и русофилството. Тържеството ще се проведе на  ъгъла на бул. „Драган Цанков” и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви” – до строителната гимназия „Христо Ботев”

О. С.