Подмосковието – IV Международен Фестивал «Русская матрёшка».

На 10 септември в гр. Сергиев Посад Московска област се е провел IV Международен фестивал на народното творчество и декоративно-приложното изкуство «Русская матрёшка». Своите произведения в този празничен ден са представили  творци от Владимирска, Тверска, Московска и Ивановска области, Кострома, Москва, Тула, Ярославъл, Ростов-на-Дон, а също така от Армения и Белорус.

dsc_0204

Домакин на празника, традиционно, е Сергиево-Посадският държавен историко-художествен музей-заповедник, наречен от академик Дмитрий Сергеевич Лихачов „Ермитаж на руската култура”.

 

Сергиево-Посадският музей притежава една от най-добрите колекции на матрьошки от различни краища на Русия. Изложбата «Музей русской матрёшки» запознава посетителите с експонати от XX–XXI. В експозицията са представени произведения на професионални художници и народни майстори.

1-matresh.jpg

2-matresh.jpg

Огромна и незатихваща популярност руската кукла-матрьошка получава преди 110 години. Куклата поразява с художественото съвършенство на образа и изразителността на националния характер, превърнали я в символ на Русия.

Матрёшка «Девушка с петухом», 8-местная. Конец 1890-х гг.

Матрёшка-кегли, 6-местная. 1933.