Подкрепата за Украйна вся раздор в Европа

Доскоро никой в Европа не критикуваше революцията в Украйна, но последните остри изявления на чешкият президент Милош Земан показаха, че в ЕС има разногласия по този въпрос. Земан остро критикува нацисткият марш в центъра на Киев и като цяло Майдана и нарече Яценюк „премиер на войната“, пише в свой материал World Socialist Web Site.

Нещо не е наред с Украйна и Европейският съюз, ако в центъра на Киев се провеждат нацистки демонстрации, а Брюксел не осъжда това. Това заяви в едно от своите интервюта чешкият президент Милош Земан.
Става въпрос за факелното шествие на „около две хиляди десни екстремисти“, което се проведе на 1 януари в чест на рождения ден на „фашисткия лидер“ Степан Бандера, пояснява World Socialist Web Site. В марша неонацистите скандираха: „Убийте евреите, поляците и комунистите“ и „Украйна за украинците“. Някои от участниците бяха във военна униформа. На митинга бе нападната руска журналистка. При това самият „Десен сектор“, който участва в шествието, не е подкрепян в Украйна, което стана ясно и от провелите се в страната избори. Но подобни на него сили доминират в украинската политика с помощта на Вашингтон и Брюксел, пише авторът на материала.
Президентът на Чехия казва още, че Майданът не е демократична революция, а умишлен „преврат“. A украинският премиер Яценюк – „министър-председателят на война“.
Защо със Земан не се изказа нито един друг европейски лидер, пита изданието. И посочва, че напрежението в Съюза се увеличава.
Превратът в Киев бе иницииран от Германия и САЩ, за да се вкара Украйна в ЕС и НАТО, пише World Socialist Web Site. Това е признато дори и от заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд, която заяви, че САЩ са инвестирали в създаването на прозападните сили в Украйна 5 милиарда долара.
„И този преврат, подготвен от Запада и осъществен от фашистките групировки, медиите наричат „демократична революция“, възмущава се авторът на материала.
Според него, „създаването на прозападен режим в Киев има за цел да се обгради Русия геополитически и да принуди Путин да се подчинява на Запад“.
А изявлението на Милош Земан показва, че тази тактика сее раздор в Европа, особено сред източните членовете, пише в заключение World Socialist Web Site.

Материал на RT.com