„Победихме заедно”

„Победихме заедно”

Публикувано от:

„Победихме заедно” – това е названието на Х Международен телекинофестивал, който се провежда в Севастопол от 8 до 15 май и е посветен на събитията и участниците във Великата Отечествена война.

Тази година фестивалът се провежда още и под знака на 70-годишнината на освобождаването на Севастопол от германските фашисти.
За фестивала са представени 65 творби на дейци на киното от ОНД, близката и далечна чужбина. Тазгодишният фестивал има и една важна особеност. Той се провежда след като по резултатите от референдума през март на жителите на Севастопол и целия Крим тези региони се върнаха в състава на Руската Федерация. Отсега фестивалът се провежда изцяло под юрисдикцията на Русия. Впрочем, когато Крим беше в състава на независима Украйна, практически не се наблюдаваше държавно участие в провеждането му, напомни ръководителят на Севастополската телерадиокомпания Сергей Нормански:
– Да си кажа честно, от Киев никой не ни даваше пари, Севастопол винаги организираше този фестивал заедно с Евразийската академия. Лично за мен фестивалът е въпрос на чест – дядо ми участваше в освобождаването на Севастопол през 1944, беше ранен тук.
Освен кинопрожекции, програмата на фестивала включва кръгли маси на актуални обществено-политически теми. Например, съвременните факти на фалшифициране на историята. Това е далеч не толкова безобидно нещо, както го показват събитията в Украйна, смята директорът на Евразийския комуникационен център Алексей Пилко. Според него, една от причините на дълбокия конфликт в Украйна днес е преразглеждането на отношението към победата във Великата Отечествена война. „Може би и нямаше да го има протестното движение в югоизточна Украйна, ако определени сили в Украйна не бяха посегнали на най-скъпото” – споделя Пилко:
– Може много неща да се простят, но не и пренебрежителното отношение към Великата Победа. По-голямата част от жителите на Украйна се смятат за наследници на победителите във Великата Отечествена война. И когато част от съзнанието и самоидентичността е засегната, започва да възниква и ответната реакция: неприемането се активизира, вдига се протестно движение, каквото се наблюдава в Украйна. Да се загубят територии или икономически преференции е допустимо. Но да се откажеш от себе си, да предадеш хората, които скъпо са платили за Победата, означава крах на националното самосъзнание за векове.
Според организаторите на фестивала „Победихме заедно”, една от главните днешни цели е защитата на идентичността на живеещите сега в различни страни наследници на Победата във Великата Отечествена война.