Пловдив посреща днес част от покрова и одеждите на Света Богородица от Русия

Пловдив посреща днес част от покрова и одеждите на ”Света Богородица” от Русия по случай православния празник на ”Света великомъченица Марина” и на едноименния митропилирски храм в Пловдив.
По покана на Пловдивския митрополит Николай, от 18.00 ч. в Катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив, игумен Петър Еремеев, ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослав“, ще донесе от Русия част от покрова и одеждите (ризата) на „Света Богородица“.

Също така по повод празника от Света Гора – Атон ще бъде донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св.Богородица – „Всецарица“.

С литийно шествие светините ще бъдат пренесени, до Митрополитския храм „Света Марина“, където ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ. На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на „Св. Богородица“ и памук, осветени на светините, и ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.

От 18.30 часа в църквата „Света Марина “ в Пловдив започва празничната архиерейска вечерня, а утре /17 юли/ митрополит Николай ще възглави празнична света литургия в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници, уточняват от пловдивската митрополия.

С благословението на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил частиците от покрова и ризата на Пресвета Богородица се пазят в храма на Руския православен университет от 2012 г.

Пренасянето им в църквата „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ ознаменува възраждането на богослужебния живот в храма след 85-годишен период на разорение.

В наши дни храмът е не само духовен център на Православния университет, но и място за поклонничество за православните московчани.

Заедно с частиците от ризата и покрова на Св. Богородица с благословението на Негово Светейшество там се пази мощехранителница с частица от главата на св. великомъченик Георги, а също и частици от мощите на светите Петър и Феврония, покровителите на семейството.

Света Богородица „Всецарица“

Тази чудотворна икона датира от ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед”- на Света Гора, Атон.
Съгласно разкази на монаси от манастира един съвременен пример за това, че иконата е особено благодатна, е следното събитие: Един младеж влязъл в храма и отивал да се поклони на иконата, но от нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младежа в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да се опомни и поправи, и да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Иконата има също и способността, и благодатта да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са нелечими случаи на злокачествени заболявания, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред тази чудотвонрна Богородична икона “Всецарица”, Която е, Погубителката на раковата язва и Тайната Сладост на жестоко страдащите.