Плевнелиев приветства диалога между САЩ и Русия

Президентът на България Росен Плевнелиев приветства диалога между Русия и САЩ, но е убеден, че президентът на Сирия Башар Асад не трябва да участва в разрешаването на конфликта в Сирия, предаде ТАСС.

„Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична: не може един диктатор, бомбардирал хиляди хора, сред които и деца, да е част от устойчиво и работещо решение на сирийския въпрос. Приветствам диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но това няма да е лесен процес и няма да е бърз, колкото и да ни се иска“, каза Росен Плевнелиев в Ню Йорк, където е на посещение по случай 70-тата юбилейна сесия на Общото събрание на световната организация.

Росен Плевнелиев отбеляза, че разногласията между Русия и САЩ по сирийския въпрос остават и ЕС трябва да се намеси за намирането на взаимно приемливо решение. „При посредничеството на ЕС може да се намери устойчиво решение. Очевидно е, че войната в Сирия трябва да се спре на всяка цена, незабавно. Световната общност трябва да се събуди. Решението трябва да е взето от Съвета за сигурност на ООН и той трябва да покаже своите възможности и желание да решава кризите, а не да ги задълбочава“, отбеляза българският президент.