Пет хиляди артилеристи провеждат учение в Западна Русия

Артилеристите от Западен военен окръг в Русия по време на ученията ще проведат контрабатарейна стрелба с близо хиляда оръдия и реактивни системи за залпов огън с помощта на дронове и радари „Зоопарк“. Това съобщи на 7 август пред журналисти началникът на пресслужбата на окръга полковник Олег Кочотков.

„Ученията на артилерийските подразделения ще се проведат на полигоните на Западен военен окръг в Северозападен и Централен федерални окръзи, както и в Калининградска област. В учението са задействани около хиляда артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов огън. Ще участват близо 5 хил. военни. Полевият лагерен сбор на артилерията ще приключи в края на септември“, уточни Кочотков.

По думите му, по време на ученията дроновете откриват позициите на артилерията на условен противник и ги предават на командния пункт, след което „вражеските батареи“ се унищожават със залпове на самоходните артилерийски установки „Гвоздика“ и „Мста-С“. След това подразделенията извършват противоогнева маневра и се преместват на запасните позиции.

„Също така в рамките на тренировката активно се използват контрабатарейните РЛС „Зоопарк“, които по пътя на определяне на траекторията на полета на снарядите осигуряват на командването точни координати на позициите на условния противник. Съвместното използване на дроновете и радарните методи за откриване на цели позволява с точност до метър да се определят артилерийските позиции и да се проведе контрол на унищожаването им“, подчерта полковникът.