Песков: Русия следи референдума в Холандия, но не се намесва в суверенните отношения

Кремъл следи провеждането на референдума в Холандия за споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, но по никакъв начин не се намесва в суверенните им отношения, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Ние наистина следим развитието на ситуацията в Европа като цяло. Разбира се, следим новините за резултатите от този референдум и знаем, че той носи препоръчителен характер, но във всеки случай това е вътрешна работа на Холандия и ние не смятаме за възможно да я настройваме за каквото и да било“, заяви Песков пред журналисти, като подчерта, че „Русия никога не си е позволявала подобно нещо“.

„Разбира се, ние не можем по никакъв начин да се намесваме в суверенните отношения между Украйна и европейските й партньори, това никога всъщност не е правено“, заяви представителят на Кремъл.

„Тенденцията да се търси навсякъде „ръката на Москва“ може да предизвика само усмивка, но усмивка с леко огорчение“, каза той.

Днес в Холандия се провежда референдум по въпроса за ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Резултатът от него ще бъде признат, ако в гласуването участват минимум 30 процента от холандците.

Макар да носи консултативен характер, резултатът може да доведе до сериозни разногласия в политическите кръгове. Ако гласуването бъде признато за състояло се и ако мнозинството бъде срещу споразумението, то правителството ще трябва да се обърне към парламента с предложение: или да се остави в сила споразумението, въпреки волеизявлението на народа, или да се откаже ратификацията, което сериозно ще изостри отношенията на страната с ЕС.