Песков: Русия си оставя правото да изисква от Украйна изплащането на дълга

Русия си оставя правото да защитава интересите си и с използването на международното право да изисква от Украйна изплащането на дълга в размер на 3 млрд. долара. Това заяви пред журналисти в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Засега не мога да ви кажа какви стъпки и кога ще бъдат предприети. Руската страна си оставя правото да реагира по съответния начин в правно-международната плоскост с цел защита, в този случай, на суверенните си, търговски интереси“, каза Песков.

Той подчерта, че до момента не са предприемани никакви решения. „Русия последователно изразява позицията си. Ние считаме това за суверенен, държавен дълг със съответните последици за финансовите задължения на Украйна“, припомни говорителят на руския президент.

На 26 юли украинският финансов министър Александър Данилюк заяви, че Киев не счита за необходимо да връща на Русия дълга в размер на 3 млрд. долара.

Днешните украински власти смятат, че този кредит е бил възнаграждение от Москва за бившия президент на Украйна Виктор Янукович за отказа от плановете за сключване на Споразумението за асоциация с ЕС. Още през февруари украинският външен министър Павел Климкин заяви, че в Лондонския съд Киев ще доказва, че дългът на Украйна пред Русия е „бил подкуп по форма и по съдържание“.