Русия е готова да разгледа молбата на Дамаск за операция срещу ИД, ако такава постъпи

Русия може да разгледа молбата на Сирия за изпращане в страната на руски войски, ако такова обръщение постъпи, но хипотетично да се говори за това е трудно.

Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос на журналисти, може ли Русия да се съгласи на участие на войските й във военните операции съвместно със сирийската армия.

„Ако такава молба постъпи, то в рамките на двустранните контакти, на двустранния диалог, естествено, тя ще бъде обсъдена и разгледана. Засега за всичко това е трудно да се говори хипотетично“, заяви представителят на Кремъл.

По-рано в интервю за държавната телевизия вицепремиерът и министър на външните работи на Сирия Уалид Муалем заяви, че Дамаск „ще помоли Русия да изпрати свои войски да се сражават на страната на сирийската армия в случай, че това бъде необходимо“.

„Ако бъде необходимо Сирия без колебание ще се обърне с такава молба към Русия“, заяви Муалем, като подчерта, че „в момента в Сирия няма руски войски“.

Той призна, че твърдата позиция на Русия все повече влияе върху промяната на подходите към сирийската криза на Запад. „Ние ще приветстваме всяко политическо разрешаване, което постъпи през руската или иранската врата“, заяви Муалем.