Песков: Обвиненията на полския министър на отбраната по адрес на Русия са голословни

Песков: Обвиненията на полския министър на отбраната по адрес на Русия са голословни

Публикувано от:

Изказванията на полския министър на отбраната Антон Мачеревич, обвинил Русия за смъртта на президента на Полша Лех Качински, са голословни и нямат нищо общо с реалността. Това заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„В публичното пространство е пълно с информация, позоваваща се на наши официални лица, на лицата, които са водили разследването и които са се занимавали с обстоятелствата около тази самолетна катастрофа, – коментира представителят на Кремъл. – Основавайки се на всичко това, подобни изказвания могат да бъдат наречени голословни, необективни и нямащи нищо общо с реалните обстоятелства около трагедията“.

Песков подчерта, че думите на полския министър са „доста необосновани“. „Всички ние, включително и в публичното пространство, имахме възможност да се запознаем с обстоятелствата около тази ужасна трагедия“, подчерта говорителят на руския президент.

По-рано изказването на Мачаревич коментира и официалният представител на Следствената комисия на Русия Владимир Маркин. „В надпреварата за най-нелепо и глупаво изказване изведнъж се появи нов лидер“, написа Маркин в Туитър.

Председателят на Комитета за сигурност и противодействие на корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова на свой ред нарече думите на полския министър на отбраната неадекватни.

По-рано Мачаревич нарече самолетната катастрофа, случила се през април 2010 г. край Смоленск „терористична атака“, а тероризмът – „породен от социалистическо-съветски идеи“. „Това, което се случи край Смоленск, имаше за цел да лиши Полша от ръководството й, което водеше народа ни към независимост“, заяви полският министър.