Песков: Обвиненията на полския министър на отбраната по адрес на Русия са голословни

Изказванията на полския министър на отбраната Антон Мачеревич, обвинил Русия за смъртта на президента на Полша Лех Качински, са голословни и нямат нищо общо с реалността. Това заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„В публичното пространство е пълно с информация, позоваваща се на наши официални лица, на лицата, които са водили разследването и които са се занимавали с обстоятелствата около тази самолетна катастрофа, – коментира представителят на Кремъл. – Основавайки се на всичко това, подобни изказвания могат да бъдат наречени голословни, необективни и нямащи нищо общо с реалните обстоятелства около трагедията“.

Песков подчерта, че думите на полския министър са „доста необосновани“. „Всички ние, включително и в публичното пространство, имахме възможност да се запознаем с обстоятелствата около тази ужасна трагедия“, подчерта говорителят на руския президент.

По-рано изказването на Мачаревич коментира и официалният представител на Следствената комисия на Русия Владимир Маркин. „В надпреварата за най-нелепо и глупаво изказване изведнъж се появи нов лидер“, написа Маркин в Туитър.

Председателят на Комитета за сигурност и противодействие на корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова на свой ред нарече думите на полския министър на отбраната неадекватни.

По-рано Мачаревич нарече самолетната катастрофа, случила се през април 2010 г. край Смоленск „терористична атака“, а тероризмът – „породен от социалистическо-съветски идеи“. „Това, което се случи край Смоленск, имаше за цел да лиши Полша от ръководството й, което водеше народа ни към независимост“, заяви полският министър.