Песков: Назначаването на чужденци на държавна длъжност в Русия е невъзможно

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки намерението на рускинята Мария Гайдар да заеме държавна длъжност в Украйна, заяви, че в Русия по закон подобно нещо е невъзможно за чужди граждани, предаде РИА Новости.

„Работата не е в това, какво смята президентът, а в това, какво е написано в законодателството за държавната служба. В Русия подобни ситуации са невъзможни“, каза Песков, отговаряйки на молба на журналист да коментира намерението на Гайдар да стане заместник-губернатор на Одеска област, както и на въпрос, възможна ли е подобна ситуация в РФ.

Песков отбелязва, че в Русия има законодателство, което разяснява подобни въпроси. „У нас това са длъжности, които предполагат допускане до сведения, представляващи държавна тайна. Получаването на това допускане подразбира наличието на руско гражданство, и не временно, а постоянно, и изключва каквото и да било чуждо гражданство“, добави той.

В петък миналата седмица украинските медии съобщиха, че бившият грузински президент, в момента заемащ длъжността губернатор на Одеска област, Михаил Саакашвили е решил да назначи за свой заместник дъщерята на руския икономист и политик Егор Гайдар – Мария Гайдар. Тя е потвърдила, че възнамерява да получи украинско гражданство и се е съгласила да заеме предлагания пост.