Песков: Говорейки за „анексирането“ на Крим, Меркел използва неправилен термин

Германският канцлер Ангела Меркел, говорейки за „анексирането“ на Крим, използва неправилен термин, защото това бе легитимно присъединяване. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Пасков, предаде РИА Новости.

В материала „Защо срещата на върха на Г-7 трябва да излезе извън рамките на кризисната дипломация“, публикуван в канадския вестник Globe and Mail, Меркел пише: „Кой би повярвал, че 25 години след края на Студената война европейският световен ред ще бъде поставен под съмнение от анексирането на Крим?“.

„Ако правилно си спомням, госпожа Меркел в това свое изказване е допуснала грешка в областта на терминологията. Тя използва думата „анексиране“, а не присъединяване. Ние смятаме, че това е погрешна дефиниция“, каза Песков пред журналисти.

Според него тук става дума за присъединяването на Крим към Русия, при това легитимно и доброволно в рамките на действащото законодателство, в това число и украинското. „Това решение бе прието и на референдума, и от легитимния законодателен орган в Крим, който действаше легитимно, в това число и в рамките на украинското, към този момент, законодателство. Затова „анексиране“ тук не трябва да се използва, ние смятаме това за грешно“, поясни Песков.