Песков: Връщането на Савченко в Украйна едва ли ще подобри отношенията между Русия и Европа

Връщането на осъдената в РФ украинска военнослужеща Надежда Савченко в Украйна едва ли ще спомогне за подобряването на отношенията между Русия и Европа, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Връщането на нашите момчета (Евгений Ерофеев и Александър Александров) в Москва, както и помилването на Савченко и връщането й в Киев, едва ли могат да се сметнат за нещо, способно коренно да промени днешната атмосфера в отношенията между Русия и Европа, която, разбира се, бихме искали да видим по-конструктивна“, заяви представителят на Кремъл.

На въпрос дали се очаква затопляне в отношенията между Русия и Запада Песков отбеляза: „Винаги трябва да бъдем оптимисти, но трябва да сме добре осведомени оптимисти“.

„Безспорно, президентът Путин непрекъснато се изказва за възстановяването на отношенията и да бъдещото им развитие, винаги отбелязва приоритета на Европа, ЕС и европейските страни поотделно за нашите интереси, имайки предвид и търговско-икономическите връзки, и инвестиционните, и сътрудничеството в областта на гарантирането на сигурността на нашия континент“, припомни Песков.

„Президентът Путин винаги изразява съжаление и разочарование във връзка с това, че, за съжаление, нашите европейски партньори засега избират доста неконструктивен път от наша гледна точка“, подчерта прессекретарят на руския държавен глава.

„Въпреки това, разбира се, у нас остава надежда, че такава нормализация рано или късно ще настъпи, тъй като именно тя всъщност отговаря на интересите както на Европа, така и на Русия“, каза още Песков, като добави, че на тази тема е посветена статията на Путин в гръцкия вестник „Катимерини“.