Пентагонът призна: Системата за ПРО в Европа няма да може да прехваща руски МБР

В Пентагона заявиха, че системата за противоракетна отбрана (ПРО), която САЩ разположиха в Европа, не е предназначена за противодействие на руските междуконтиненталните балистични ракети, предаде РИА Новости.

„Кооперацията с Русия е важна за регионалната стабилност и глобалната сигурност. Ние също така уверяваме Русия, че нашата ПРО в Европа не е способна да прехваща руските междуконтинентални балистични ракети“, заявиха в четвъртък в Министерството на отбраната на САЩ.

Възможностите на американската ПРО в Европа са ограничени и не е предназначена за борба с големите и сложни стратегически сили на Русия, отбелязаха още от ведомството.

В съобщението се твърди също, че главната цел на разгръщането на ПРО е противодействие на ракетната заплаха от Иран. „Докато Иран разработва и разполага балистични ракети, САЩ ще работят съвместно със съюзниците и партньорите си, за да се защитават от тези заплахи“, заявиха от Пентагона.

По-рано директорът на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство Михаил Улянов отбеляза необосноваността на твърденията, че ракетната програма на Иран представлява заплаха за натовските партньори в Европа.

Първият обект на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО в Източна Европа заработи в бившата военно-въздушна база в Девеселу, в южната част на Румъния. В петък в Полша е планирано да започне строителството на ново американско съоръжение.

Москва остро се противопостави на разполагането на система за ПРО на САЩ в Европа, тъй като тези действия нарушават стратегическата стабилност и не вземат под внимание загрижеността на Руската федерация. Също така руската страна има съмнения относно това, че САЩ добросъвестно изпълняват задълженията си по Договора за ракетите със среден и малък обсег.