Пентагонът планира създаването на нови военни бази зад граница за борба с ИД

Министерството на отбраната на САЩ внесе за разглеждане в Белия дом план за създаване на нови военни бази в Африка, Югозападна Азия и в Близкия изток, предаде ТАСС. Както съобщи вестник The New York Times, подобни действия имат за цел да помогнат на САЩ в борбата им срещу „Ислямска държава“.

Според изданието, „базите могат да бъда използвани за разузнаване, а също и за нанасяне на въздушни удари по обекти на ИД“, които представляват „пряка заплаха за САЩ и европейските страни“.

Според плана на Пентагона новата структура предвижда създаването на четири бази, като в това число влизат вече съществуващите такива в Джибути и Афганистан, които ще бъдат разширени. Още два по-малки по размери обекта ще бъдат създадени в страни като Нигерия и Камерун, където към момента САЩ осъществяват мисии за наблюдение чрез безпилотни летателни апарати.

Очаква се в базите общо да има между 500 и 5000 американски военни. Според представители на Пентагона реализирането на проекта ще струва „няколко милиона долара“. Създаването на нови военни бази ще изисква разрешението на страните, чиито територии ще бъдат използвани за въпросните цели, отбелязва изданието.