Пентагонът купи руски вертолети

Приключва доставката в Афганистан на вертолети М-17В-5, произведени по договор с Пентагона, пише  изд.Руски дневник“

Интересна подробност – независимо от санкциите на САЩ спрямо Русия, именно генералите от Пентагона са настояли за спазването на договореностите във връзка с нашите вертолети. По-рано заместник-генералния директор на Рособоронекспорт – Игор Севастянов разказа, че някои високопоставени военни на Съединените щати няколкократно са заявили по време на преговорите с представители на Руската федерация: при наличие на политическа воля, те с удоволствие биха снабдили с руско оръжие, например с вертолети, своите военни подразделения.
Афганистанските специални сили планират да използват три дузини хеликоптери в своите операции против терористите и търговците на наркотици. Командващият Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ген. Данфорд също даде да се разбере, че без оперативните възможности на вертолетите Миля афганистанските сили няма да успеят да обезпечат сигурността и стабилността в страната си. Това се отнася и за доставките на резервни части и обслужването на Ми-17, както е предвидено в договора.
Ми-17В-5 представлява модификация на вертолети от типа Ми-8/17, разработен от Конструкторско бюро „Миля” с участието на Казанския вертолетен завод. При създаването на машината е отчетен опитът от бойното използване на нейните предшественици в различни военни конфликти, включително в Афганистан. Днес повече от 2400 вертолети от типа Ми 8/17 са в експлоатация в повече от 80 страни по света.
Ми-17В-5 е предназначен за превоз на пътници и различни товари, включително едрогабаритни (на външно окачване). Машината дава възможност за 15 секунди от нея да скочат 36 парашутисти.