В Пентагона признаха, че се страхуват от конфликти с руските военни

Американските военни се нуждаят от продължаване на диалога с руските им колеги. Това е необходимо, за да се избегнат конфликтите, заяви старши директорът на Министерството на отбраната за Европа и НАТО Рейчъл Елхюз по време на изслушване в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, пише РИА Новости.

„Важно да се поддържа този диалог. Днес (в сряда) се провежда заседанието на Съвета Русия-НАТО, което е второто от 2014 г. насам, когато ние всъщност прекратихме обичайното си сътрудничество в Русия и на практика преустановихме сътрудничеството на ниво военни. Ние продължаваме този диалог и е особено важно да го поддържаме в Сирия, за да се избегнат недоразумения“, каза тя.

Представителят на Пентагона отбеляза, че „всеки път, когато руснаците нарушават въздушното пространство или летят прекалено близо до нашите кораби, ние им казваме за това“. „Правим го, защото недоразумението или инцидентите са последното нещо, което ни трябва“, подчерта тя.

Елхюз каза още, че в миналото Русия е била отговорен партньор в плана на военното сътрудничество. „Ние имаме примери, когато руснаците работеха заедно със световната общност“, заяви тя, като посочи като пример Афганистан и Балканите.

В същото време говорителят на Пентагона заяви, че ако ситуацията не се промени към по-добро, „ние ще трябва фундаментално да преразгледаме оценката си за руската заплаха.“