Пенсионер от Ереван отива пеша в Москва за Деня на Победата

76-годишният пенсионер от Ереван Григорий Тепоян отива в Москва пеша, за да поднесе цветя пред Могилата на Незнайния Воин на 9 май, съобщи РИА Новости.

Походът до руската столица Тепоян посвещава на загиналите на фронта. В неговото семейство от войната не са се върнали петима мъже, сред които и баща му. Младши лейтенант Унан Тепоян е загинал край Днепропетровск през декември 1943 г. едва на 30-годишна възраст.

Григорий Тепоян разказва, че е планирал ходенето пеш в Москва за деня на Победата още преди година и старателно се е готвил за предстоящия път. Всеки ден е правил физически упражнения и е ходил пеша, но въпреки това съпругата и дъщеря му не го пускали. Затова Григорий решил да излъже: вечерта на 22 март, когато всички вече били заспали, той тихо се промъкнал и избягал от къщи. Пенсионерът отишъл в Грузия, в с. Аластян, откъдето баща му е тръгнал за фронта. Именно от това място и Григорий е започва своето пътешествие до руската столица.

Дневно той изминава около 40-50 км, като прави почивка на всеки два часа. Общото разстояние, което Григорий Тепоян трябва да измине е 2236 км.