Пенсионерите в Донецк съдят украинското правителство

Он 1 декември Донбас се озова в икономическа блокада. Там не се изплащат нито пенсии, нито социални помощи. Останали буквално без средства за съществуване,  донецките пенсионери решиха да отстояват правата си чрез съд. По тяхно мнение, украинското правителство нарушава конституционните права, цитира ТАСС.

Икономическата блокада ще действа до момента, в който Киев не си върне контрола над Донбас.

„Нямам никакви средства за живеене, нямам възможност дори да се лекувам, а то е най-елементарното. Нали не искам кой знае какво? Не моля никого за помощ. Но тук целенасочено са решили да ни унищожат, така смятам. Нашия президент има родители, които работят и живеят нормално. Защо аз да не мога да живея така, като неговите родители?”, разказва пенсионерката Валентина Сиротенко.

Съдебните искове вече са подадени в административния съд в Киев. Донецките пенсионери не разчитат на положително решение, но смятат  съдебните заседания в украинската столица за необходим етап. По думите на юристите, представляващи интересите на пенсионерите, следващата стъпка ще бъде обръщението в Страсбургския съд по правата на човека.