Патриарх Неофит с награда по случай 10 години „Дом на Москва”

През тази година се навършиха 10 години от създаването на Московския културно-делови център „Дом на Москва в София”, съобщи fakti.bg.

Основите на сградата, в която се помещава днес Домът, са положени на 20 април 1880 г. Тя е третата по значимост, която е построена в София след Освобождението. В края на XIX в. в сградата е била разположена първата Руска императорска дипломатическа служба (руско консулство). От 1917 г. до 1976 г., с кратки прекъсвания, това е била представителната сграда на Съветското посолство в София.

С указ на президента на Русия Владимир Путин, медал с лика на руския поет Александър Сергеевич Пушкин за принос в съхраняването и популяризирането на руския език и култура зад граница, получи Борис Александрович Громов – директор на „Дом на Москва”.

По случай 10 години „Дом на Москва в София” вчера в емблематичната сграда бяха връчени медали „За развитие на международното сътрудничество с град Москва”. Сред наградените бяха Негово Светейшество Неофит, кметът на София – Йорданка Фандъкова и заместник кметът по културните въпроси на столицата – д-р Тодор Чобанов, Юрий Николаевич Исаков –  извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България, Арсен Сгоян – извънреден и пълномощен посланик на Армения в България, Темиртай Рымтаевич Избастин  – управляващ  посолството на Република Казахстан у нас, Станка Шопова – председател на КС „България – Русия” и председател на Фонда  „Устойчиво развитие за България”, Марина Дадикозян – председател на Координационния съвет на руските съотечественици в България, председателя на Федерация „Съюз съотечественици“, Венцислав Драганов – Български бизнесмен.