Патриарх Неофит празнува юбилей в Троянския манастир

Автор: Ангел Карадаков, „Стандарт“.

Българският патриарх Неофит ще посрещне своя седемдесети рожден ден в Троянската света обител, съобщават от Софийска митрополия. Честванията за юбилея му започват още днес, на 14 октомври, Петковден. Очаква се главата на църквата ни и синодалните митрополити да присъстват на богослужението по повод празника на храма „Света Петка“ в Троян, който ще посрещне своята 180-годишнина в същия ден.

В Троянския манастир още от миналата седмица са започнали подготовка по посрещането на гостите. Очаква се там да дойдат всички митрополити и епископи на БПЦ, както и представители на Руската и Румънската църква у нас. На 15-ти ще бъде кулминацията на честванията, когато патриархът ще възглави Света литургия от 9,30 часа. След това ще бъде отслужен благодарствен молебен. На юбилея на патриарх Неофит ще присъстват и български държавници.

Негово Светейшество е пожелал да посрещне юбилея си по-скромно и е избрал Троянския манастир, където е станал монах. Там е подстриган на 3 август 1975 г. с името Неофит. През следващия месец става диригент на Софийския свещенически хор. На 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата Левкийски и е назначен за втори викарий на софийския митрополит. След промените, започнали на 10 ноември 1989 г., епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия. А след възстановяването на академията като Богословски факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“ на 26 юли 1991 г. е избран за пръв декан. Заема поста до януари 1992 г., когато е назначен за главен секретар на Светия синод.

На 27 март 1994 г. е избран, а от 3 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и червенски митрополит. През 2001 г. Петият църковно-народен събор взема решение да раздели Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска, а Неофит е титулуван русенски митрополит.

След кончината на патриарх Максим епископ Неофит бе избран за Български патриарх на 24 февруари 2013 г., когато на Патриаршеския избирателен църковен събор гласува с 90 гласа срещу 47 за Ловчанския митрополит Гавриил.

Патриарх Неофит е и носител на няколко държавни и църковни отличия от различни Поместни православни църкви. Получил е и отличието доктор хонорис кауза на Софийски университет през 2008 г., сред наградите е и „Златен камертон“, която се връчва за отлично пеене

Патриарх Неофит е бил и диригент на хора при Храм-паметника „Св. Александър Невски“, който в момента дирижира неговият брат доц. Димитър Димитров.

Патриарх Неофит призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на посочена сметка, съобщават от отдел „Връзки с обществеността“ при Светия синод. Тази година събраните средствата ще бъдат употребени за закупуването на подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница „Шейново“ (през настоящата година болницата навършва 80 години от основаването си), както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

каре

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка: Св. синод на БПЦ – БП; гр. София, ул. „Оборище“ № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.

Екипът на „Стандарт“ пожелава на Негово Светейшество дълголетно служение, изпълнено със здраве, решителност и мъдрост. За много години!

Предлагат го за орден „Стара планина“

Орден „Стара планина“ – първа степен да получи патриарх Неофит по случай 70-годишнината си, ще предложи кабинетът на президента. От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство, се казва в мотивите на правителството. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми.

„Света Петка“ оцеляла в пожар

Църквата „Света Петка“ се намира в центъра на Троян. Наричана е още „Света Параскева“. Построена е през 1835 г. и е осветена на 14 октомври същата година. Фасадата й е впечатляваща. Тя е с корабовидна форма, характерна за Първото българско царство.

През 1877 г. Троян бил опожарен и останали само няколко сгради, незасегнати от огъня. Сред тях била и църквата „Света Петка“, чиито каменни стени са дебели 1,60 м. Всички нейни дървени части обаче изгорели – светият престол, иконостасите на олтара, владишкият трон, църковни книги и много летописни бележки, старинни ръкописи. Непокътнати от огъня останали два големи бронзови свещника пред олтара. След пожара къщите в града, училището и църквата били бързо възстановени от местните хора. На църквата бил направен солиден покрив с дървено кубе, а сегашното е построено през 1905 г. и подновено след пожара преди няколко години.

От север църквата има широка входна врата, над която има арковидна плоча с издълбан релеф. На него е изобразен свети Георги в два мотива, разположени симетрично. Над вратата има плитка ниша, в която е била нарисувана света Петка. На южната страна има две врати, едната от които е за олтара. Куполът е с луковична форма, което е чуждо на българския църковен стил. В храма има уникални корнизи с изобразени върху тях ангели, гълъби, змии, дракон и други. Върху изображенията личат следи от оцветяване с червена охра, което е било характерно за българското изкуство в периода ХII-ХIV в. Иконите са дело на различни зографи. Дърворезбите са създадени през 1901-1934 г. Иконостасът е в стила на тревненската школа с множество растителни, животински и символични мотиви.